top of page

Lajikkeet

Lepomäen tilan pensasmustikat ovat luomua. Pensaat kasvavat avomaalla ja kypsyvät avaran ja aurinkoisen taivaan alla. Makean makunsa ja ravinteet ne saavat erinomaisista kasvuolosuhteistaan keskellä kauneinta keskistä Suomea ja laajojen puhtaiden metsäalueiden läheisyydessä. Marjojamme haetaan kauempaakin niiden moninaisten ominaisuuksiensa vuoksi. Marjamme sisältävät tutkitusti runsaasti antioksidantteja ja muita hivenaineita. Ne maistuvat makeilta ja ovat terveellisempi vaihtoehto tyydyttää makeanhimoa. Marjat ovat jäisinä kuin makeita karkkeja ja siksi niistä pitävät niin aikuiset kuin lapsetkin.

Aino

Tilan päälajike on suomalainen Aino. Jalostuksessa on käytetty suomalaista metsämustikkaa, juolukkaa, variksenmarjaa sekä amerikkalaista pensasmustikkaa. Aino on kooltaan keskikokoinen. Maku on  aavistuksen verran hapokas, mutta kuitenkin maultaan makea. Se soveltuu sellaisenaan tuore- ja pakastemarjaksi. Pienen hapokkuutensa vuoksi se on erityisen hyvä pakastemarja. Aino makeutuu jäätyessään ja on sen vuoksi hiukan makeampi pakastuksen jälkeen. Marja soveltuu syötäväksi sellaisenaan, leivontaan, rahkoihin, smoothieihin, mehuiksi ja hilloiksi. Marjat pysyvät kiinteinä sulamisen jälkeen ja siksi soveltuvat hyvin koristeiksi kakkuihin ja salaatteihin. Aino pakataan tuore- ja pakastemarjaksi vähittäismyyntirasioihin. Aino-lajiketta on tuoreena saatavilla elokuun toisen viikon jälkeen satokauden loppuun saakka.

IMG_4536.JPG

Alvar

Alvar on suomalainen lajike. Jalostuksessa on käytetty suomalaista metsämustikkaa, juolukkaa, variksenmarjaa sekä amerikkalaista pensasmustikkaa. 

Alvar kypsyy tilalla ensimmäisenä ja loppuu vähäisen määränsä vuoksi myös ensimmäisenä. Kooltaan Alvar on hiukan Ainoa suurempi marja. Marja on maultaan makea ja makeutuu hiukan  jäätyessään. Marja sopii hyvin tuoremarjaksi, mutta yhtä hyvin sen voi pakastaa. Marjaa voidaan käyttää sellaisenaan, smoothieihin, leivontaan ja jälkiruokiin. Marjasta voidaan valmistaa myös hilloja ja mehuja. Marja on sulamisen jälkeen vielä kiinteä ja sen vuoksi soveltuu koristeiksi kakkuihin ja salaatteihin. Alvar pakataan tuore- ja pakastemarjaksi vähittäismyyntirasioihin.

Sine

Sine on pienikokoinen marja. Marjat muistuttavat kooltaan metsämustikkaa. Maku on hyvin makea. Sine makeutuu lisää jäätyessään, joten lisämakeutta ei tarvitse lisätä. Jäätyessään marjat pysyvät  irtonaisina. Soveltuu käytettäväksi sellaisenaan tuore- ja pakastemarjana, smoothieihin, leivontaan, rahkoihin, hilloihin ja mehuihin. Saatavilla tuoreena pari kertaa satokauden aikana elokuun puolenvälin ja syyskuun puolenvälin tienoilla. Sine pakataan pakastemarjaksi vähittäismyyntirasioihin.

IMG_4548_edited.jpg
IMG_4549.JPG

North Blue,
North Country

Lajikkeet ovat amerikkalaisia. Marjat ovat maultaan makeita ja mietoja. North country on suurikokoinen marja, north blue puolestaan kooltaan huomattavasti pienempi. Soveltuvat sellaisenaan tuore- ja pakastemarjaksi ja makeutuvat hiukan jäätyessään. Kypsyvät elokuun puolenvälin tienoilla ja sen jälkeen. Lajikkeita on tilalla hyvin pieni määrä ja sen vuoksi saatavilla tuoreena satunnaisesti poimintapäivänä ja sitä seuraavana päivänä. Pakataan tuore- ja pakastemarjana vähittäismyyntirasioihin. 

bottom of page